Kultura

Cimbálová muzika PORTÁŠI

Cimbálová muzika PORTÁŠI byla založena v roce 2004 původně jako doprovod folklórního souboru Četynka. Název „PORTÁŠ“ pochází z latinského slova ,,porta“- brána.

PORTÁŠI byli původně četníci a ochránci valašských hor, strážci průsmyků. S trochou nadsázky můžeme říci, že  Cimbálová muzika PORTÁŠI ochraňuje dodnes odkaz našich předků. Hraje původní neupravovanou lidovou muziku. Navazuje také na odkaz světově uznávaného hudebního skladatele Leoše Janáčka. Janáček proslavil Čeladnou v celém hudebním světě, když nazval jeden ze svých Lašských tanců ,,Čeladenský“. A je to právě tento tanec, kterým PORTÁŠI zahajují svá vystoupení. Turisté a hosté, kteří navštíví Čeladnou, si mohou poslechnout tradiční lidovou muziku, případně si s ní zazpívat či zatančit.

Jan Skotnica – primáš
Kristýna Řepiská – cimbál
Medard Plucnara – housle
Lukáš Kotek - housle - contry
Adam Šigut – kontrabas
Jan Kraut – klarinet
Jakub Hromádka - klarinet


kalendář akcí



Novinky

22/01
SNOW ARÉNA PROSPER ČELADNÁ

15 km profesionálně upravených běžkařských tratí

11/01
Bruslení pro občany Čeladné zdarma

Turistika

Po stopách partyzánů
Vítejte ve virtuální prohlídce turistické trasy Po stopách partyzánů. Trasa Vás nejprve provede po Čeladné a připomene tragické údalosti z minulosti. Více...
Portášskými chodníčky
Vítejte ve virtuální prohlídce turistické trasy Portáškými Chodníčky, která Vás zavede z Čeladné do Rožnova pod RadhoŠtěm. Cestou po stopách původních strážců horských průsmyků tvz. Portášů. Více...

Sportovní vyžití

Mobilní turistický
průvodce Čeladnou
V centru obce vyrostlo nové náměstí s desítkami bytů, obchodů a hotelem. Na lázeňskou tradici z roku 1902 navázalo Beskydské rehabilitační centrum spolu s nově vybudovaným centrem Lara Wellness. Také díky špičkovému 36jamkovému golfovému areálu patří Čeladná k nejnavštěvovanějším místům Severní Moravy. Věříme, že si Čeladná získá i Vaše srdce, budete se rádi a často vracet, nebo se dokonce stane Vaším novým domovem.
Moravskoslezský kraj Tento projekt byl spolufinancován z rozpočtu Moravskoslezského kraje.
Knihovna Čeladná Beskydy Card Po medvědích tlapkách Technotrasa